Navorming

Datum Onderwerp Spreker Rubriek CP
28/10/2021 De Nobelprijs voor geneeskunde 2021 – Het mysterie rond pijn- en druksensatie deels ontrafeld Dr. Hélène De Bruyne
(aso urologie en doctorandus KUL)
2 2
Titel bijscholing: De Nobelprijs voor geneeskunde 2021 – Het mysterie rond pijn- en druksensatie deels ontrafeld
Omschrijving: Prof. David Julius en Prof. Ardem Patapoutian delen de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde 2021. Zij ontrafelden de moleculaire processen die ervoor zorgen dat we hitte, koude, pijn en aanraking kunnen voelen.

Ons vermogen om warmte, koude en aanraking te voelen is essentieel om te overleven en vormt de basis van onze interactie met de wereld om ons heen. In ons dagelijks leven beschouwen we deze sensaties als vanzelfsprekend, maar de vraag hoe de zenuwimpulsen precies in gang worden gezet zodat temperatuur en druk kunnen worden waargenomen werd opgelost door de Nobelprijswinnaars van dit jaar.

David Julius gebruikte capsaïcine, een scherpe verbinding uit chilipepers die een branderig gevoel opwekt, om een sensor in de zenuwuiteinden van de huid te identificeren die reageert op warmte. Ardem Patapoutian gebruikte drukgevoelige cellen om een nieuwe klasse van sensoren te ontdekken die reageren op mechanische stimuli in de huid en inwendige organen. Deze baanbrekende ontdekkingen hebben intense onderzoeksactiviteiten op gang gebracht die hebben geleid tot een snelle toename van ons begrip van de wijze waarop ons zenuwstelsel warmte, koude en mechanische prikkels waarneemt. De laureaten brachten cruciale ontbrekende schakels aan het licht in ons begrip van de complexe wisselwerking tussen onze zintuigen en de omgeving.
Aanvangsuur: 28 Oct 2021 om 21:00
Link naar vergadering: enkel beschikbaar indien u ingeschreven bent voor deze bijscholing.
Naam spreker: Dr. Hélène De Bruyne  (aso urologie en doctorandus KUL)
Registratiecode: 21021719
Accreditering? Ja
Rubriek: Regionale seminaries (2)
Creditpoints: 2 creditpoints

Gelieve in te loggen op de website om u in te schrijven voor deze bijscholing.
Indien u nog niet geregistreerd bent op onze website kan u dit doen door hier te klikken.